Dé 9 boeken over trauma en erfelijk familietrauma die een basis leggen voor wie jij bent geworden.
Oud zeer – Bram Bakker
”Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeien, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten, en een gebrek aan knuffel en complimenten.”
Klik hier om het boek te bestellen.
De tranen van de voorouders – Daan van Kampenhout
”De familieziel is tijdloos en vergeet niet, ook mensen die ooit zijn verstoten en niet meer bekend zijn bij de nog levende familieleden hebbener een plek in. De herinnering van de familieziel aan zulke ‘vergeten’ familieleden manifesteert zich vaak in symptomen die zich in latere generaties uiten”.
Lees het boek hier.
Wij waren, ik ben – Israel van Dorsten
”Het effect van mijn gevoel wordt me steeds duidelijker. Het drukt zich uit in mijn lichaam. Mijn houding verandert: mijn schouders gaan hangen, ik staar doods voor mij uit en durf vader niet in de ogen te kijken. Deze openbaring verandert mijn leven. Vader heeft geen bovennatuurlijke krachten waardoor hij kan zien wat ik gedaan heb. Dat maakt hem meer mens dan ooit tevoren.”
Bestel het boek hier.
De mythe van de gelukkige kindertijd – G. Stroecken
”Onze cultuur bant het verleden uit. Zo wordt ze een broeikas voor miskenning van het kwetsbare, jonge kind. We worden opgeroepen om vooruit te kijken naar de toekomst en zeker niet achterom te kijken. ‘Vergeet het verleden’ is de slogan die op veel deelaspecten van deze vergeetcultuur van toepassing is.”
Klik hier om het boek te lezen.
De keuze – Edith Eva Eger
”Mijn moeder vertelde me ooit iets wat ik nooit zal vergeten, ‘ begon ik. ‘Ze zei: ”we weten niet waar we naartoe gaan, we weten niet wat er gaat gebeuren, maar niemand kan dat wat je in je eigen gedachten stopt van je afpakken.”
Lees het boek hier.
Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck
”Mama moet toch beter worden? ‘Het is niet jouw taak om je mama beter te maken. Ouders zorgen voor kinderen. Soms vinden ze dat moeilijk, maar zo is het wel bedoeld. Kinderen moeten niet en nooit voor hun ouders zorgen. Ook niet als die het moeilijk hebben.”
Geïnteresseerd? Bestel het boek hier.
Trauma en herstel – Judith Herman
”In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat mishandeling en misbruik van generatie op generatie worden ‘doorgegeven’, mishandelen of verwaarlozen verreweg de meeste overlevenden hun kinderen echter niet. Veel overlevenden zijn vreselijk bang dat hun kinderen hetzelfde lot zullen ondergaan als zij en doen hun uiterste best om dat te voorkomen.”
Klik hier en bestel dit boek.
Het helen van de moederwond – Bethany Webster
”Wanneer we weigeren te erkennen in welke zin onze moeder schuld kan hebben gedragen aan het leed dat we als kind hebben ervaren, gaan we als volwassenen nog steeds door het leven met het idee dat er ergens iets mis met ons moet zijn, dat we slecht zijn, of niet goed genoeg. Dit komt omdat het gemakkelijker is om schaamte te voelen dan om de pijn onder ogen te zien die ontstaat als we ons de waarheid realiseren over de manier waarop onze moeder ons in de steek heeft gelaten of heeft uitgebuit.”
Beginnen met lezen? Bestel het boek hier.
De moederfactor – Stephan B. Poulter
”Je bewuste en onbewuste regels, gedrag en houding, de manier waarop je relaties aangaat, je communicatiepatronen en je emotioneel functioneren zijn allemaal stukjes van je moederfactor.”
Graag lezen? Klik hier en bestel het boek.