fbpx

LieverVrij

Hoe familie dynamieken succes kunnen beïnvloeden

Wat het leven je geeft

De relatie met je ouders is in veel opzichten een metafoor voor je leven. Wanneer je vindt dat je ouders je veel hebben gegeven, heb je vaak ook het gevoel dat het leven je veel geeft. En andersom: als je het gevoel hebt dat je ouders maar weinig hebben gegeven, kan je het gevoel hebben dat het leven je maar weinig geeft.

Een ouder afwijzen

Als je je moeder afwijst, kan je onbewust de geruststellende en troostrijke dingen van het leven ontzeggen. Je kan het gevoel hebben dat je veiligheid, zekerheid, geborgenheid en zorg ontbreekt in je leven.

Als je je vader afwijst, kan je je als man onzeker voelen in gezelschap met andere mannen. Je ervaart moeite om verantwoordelijkheid te nemen.

Je herhaalt de afwijzing

Je kan ervan uitgaan, hoe meer afstand je neemt van je ouders, hoe minder groot de kans is dat je eenzelfde soort leven gaat leiden en met dezelfde uitdagingen en problemen te maken zult krijgen.

Het tegenovergestelde blijkt echter eerder waar. Als je afstand van hen neemt, word je vaak zoals zij en leid je vaker een soortgelijk leven.

Je schept als het ware een verborgen band met de afgewezen ouder. Indien je hem, haar of beiden emotioneel erkent én aanneemt als jouw ouder(s), kan er een verschuiving plaatsvinden.

Onbewust loyaliteit met mislukken

Je hoeft je ouders niet af te wijzen, om hun mislukkingen te herhalen. Soms heb je een onbewuste band die je in vergelijkbare situaties én ervaringen brengen.

Ondanks al je inspanningen voor succes, lukt het je maar niet om meer te bereiken dan zij hebben bereikt.

Stel je voor je vader was een mislukte zakenman die financieel niet voor zijn gezin kon zorgen, dan kun je je onbewust met hem verbinden en op een soortgelijke manier falen. Gevangen in een verborgen loyaliteit, kun je je eigen succes saboteren om er zeker van te zijn dat je hem niet overtreft.

Erfenis van onafgemaakte zaken

Je kan beperkt of begrensd worden door loyaliteit aan een familielid met mentale, fysieke, emotionele problemen of een familielid die vroeg gestorven is. Uit loyaliteit naar die ene familielid, kan je onbewust je eigen leven op een vergelijkbare manier tekortdoen en onderpresteren.

Armoede uit het verleden..

Soms ben je onbewust loyaal aan je voorouders die in armoede leefden en niet goed voor zichzelf en hun kinderen konden zorgen.

Misschien zijn zij door oorlog, hongersnood of achtervolging gedwongen hun land én al hun bezittingen achter zich te laten en opnieuw te moeten beginnen. Als je voorouder grote tegenslagen hebben gekend, kan jij hun lijden voortzetten zonder te beseffen dat je dit doet. Een leven in overvloed kan je hierdoor mislopen.

Persoonlijke schuldgevoelens, staan jouw succes in de weg

De consequenties van je handelen, de gevolgen van onverwerkte familietrauma’s, de relatie me je ouders, verstrengelingen met anderen mensen uit je familiesysteem die hebben geleden: het kunnen allemaal obstakels zijn die succes in de weg staan. Als je de link met het verleden weet te leggen, en dat wat de reden is dat het heden nog altijd uit evenwicht is. Kan je een nieuwe balans creëren waarmee je een belangrijke stap zet. Als iedereen met respect behandeld wordt, kunnen onafgemaakte zaken uit het verleden daar blijven.

Je kan hierdoor een authentieker én echt leven leiden én een bedrijf bouwen van binnenuit.

Voel je je hiertoe geroepen?
Is het jouw moment om een authentieker en echt leven te leiden?
Een bedrijf te bouwen van uit jouzelf?

Klik hier voor het Gewild Ondernemen traject, het 3 maanden traject waarin jij en jouw bedrijf transformeren.

 

 

Deel deze post met vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top